Gezondheid

Wat betekend het om gezond te zijn

Tim Fleijsman
Volg mij op LinkedIn

Iemand met dromen heeft 1001 wensen. Iemand die ziek is heeft er slechts 1: gezond zijn. Hoewel we het vaak niet beseffen, gezondheid is misschien wel het belangrijkste wat we hebben. In dit artikel deel ik mijn visie op gezondheid.

Gezondheid bestaat uit veel verschillende onderdelen. Het gaat bijvoorbeeld over lichamelijke gezondheid, mentale gezondheid en emotionele gezondheid. En alle onderdelen zijn van invloed op elkaar.

Gezondheid! Dankjewel! We wensen het vaak iemand toe als die persoon niest. Maar wat betekent het eigenlijk? 

Lichamelijke gezondheid

Dit is waar de meeste mensen aan denken bij gezondheid. Dat je niet ziek bent en dat er een bepaalde mate van fitheid aanwezig is. Dat je lichaam doet wat het hoort te doen en dat je je lichaam vrij kan bewegen binnen de grenzen wat gebruikelijk is.

Toch staat onze lichamelijke gezondheid vaak onder druk. De verstrijkende tijd brengt slijtage met zich mee, waardoor er mogelijkheden ontstaan dat onderdelen van het lichaam minder of zelfs slechts functioneren.

Gemiddeld gezien over grote groepen mensen helpt het om gezond te eten en te bewegen. Maar wat is dat eigenlijk? Vanwege alle tegenstrijdigheden in de wereld van voeding ben ik terug gegaan naar de basis, naar de natuur en hoe die voeding aanbied aan ons. Tijdens de post HBO opleiding tot Natuurvoedingadviseur ben ik zelf tot de volgende conclusie gekomen:

Gezonde voeding is natuurlijke voeding die moleculair ook in ons lichaam voorkomen. Het gaat dan over de micro's en de macro's, oftewel de vitamines en mineralen, maar ook de eiwitten, vetten en koolhydraten in de juiste verhoudingen.

Qua bewegen gaat het naar mijn inziens om vorm te geven aan gedrag zoals ons lichaam is geëvalueerd, zodat onze voorouders als jagers en verzamelaars gezond konden blijven. In de blauwe zones in de wereld, waar de mensen gemiddeld het oudst worden in de wereld, bewegen mensen dan ook elke dag.

Dat betekend niet dat ze daar iedere dag in de sportschool staan. Maar juist het werken in en om het huis. In de tuin. Een wandeling maken. Dat is wat hun helpt gezond oud te worden.

Sporten opzichzelf is dus niet altijd nodig en is bewegen ook al heel erg goed. Sporten heeft weer andere onderdelen die komen kijken bij gezond zijn. Het bied ook sociale interactie met anderen en het zorgt voor fijne stofjes in je lichaam, waar je je ook goed gaat voelen.

Steeds vaker hoor ik mensen dat ze sporten voor hun mentale gezondheid en niet persé voor die mooie designer spieren.

Mentale gezondheid

Sporten kan dus helpen bij mentale gezondheid. Maar ook wandelen heeft zo'n zijn voordelen. Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken die zeggen dat een uur wandelen per dag een gelijkwaardige invloed kan hebben op iemand als een anti depressiva.

Steeds meer mensen krijgen te maken met uitdagingen in de mentale gezondheid. De wachtrijen voor psychische hulp lijken eindeloos en steeds meer mensen bezwijken onder de werkdruk en komen thuis te zitten met een burn-out. De wereld vraagt steeds meer en meer van ons en daar zijn we gewoonweg niet voor gemaakt.

In Silicon Valley in Amerika is geld ondertussen niet meer het statussymbool wat belangrijk is. De hoeveelheid slaap die je kan krijgen per dag is nu datgene wat voor hun het meest waardevol is.

Zelfhulpboeken, stilteretreates, yogavakanties. Steeds meer groeit de vraag naar grip krijgen op ons leven. Het leven waarvan wordt gezegd dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw succes, maar dus ook voor het falen als het niet lukt. Met vaak de focus op financieel succes.

Er ligt een uitnodiging om te onderzoeken wat succes voor jou betekent en hoe jij je leven vorm zou willen geven. Zelf werk ik bijvoorbeeld niet fulltime, zodat ik ook ruimte kan geven aan het schrijven van een boek, het vullen van deze website, maar ook aan het maken van onvergetelijke reizen.

Emotionele gezondheid

Het gaat er dan misschien ook wel om hoe jij je voelt in jouw leven. Hoe verhoud jij je ten aanzien van alles wat er in de wereld gebeurd. De continue aanwezige extentiële dreiging van oorlog en klimaatverandering. Mensen om je heen die het beter voor elkaar lijken te hebben. Groter huis, grotere auto, nieuwere telefoon, langere vakantie die ook verder weg is, etc.

Het gaat er niet om dat je jezelf vergelijkt met anderen, maar dat je jezelf vergelijkt met de versie van jezelf die je gisteren was.

Door te werken aan persoonlijke ontwikkeling, leer je meer over jezelf en over wat jij nou eigenlijk echt belangrijk vindt.

Sommige mensen die zijn zo arm, zij hebben alleen maar geld.

Geld is iets wat de meeste mensen nastreven, maar tot welk doel? Het is niet een doel opzich, maar een middel om jouw mooiste leven te kunnen leven.

Wat zijn jouw drijfveren om 's morgens weer uit bed te stappen? In een toekomstig artikel meer over deze drijfveren.

Uiteindelijk gaat het denk ik om dat je weet waar je gelukkig van wordt en stappen te maken om daar naartoe te bewegen of meer te doen van wat je gelukkig maakt en dit vervolgens in balans te brengen met je lichamelijke en mentale gezondheid zodat je dit zo lang mogelijk kan blijven doen en dat te kunnen delen met de mensen van wie je houdt en misschien zelfs wel met de wereld.

Auteur

Tim Fleijsman

Zorgen voor anderen is iets wat van jongs af aan al in mij zit. Als hooggevoelig kind voelde ik altijd al haarfijn aan hoe andere mensen zich voelden en ging dan meteen onderzoeken wat ik kon doen om mensen zich beter te laten voelen.

Bekijk dit ook

Meer artikelen over
Gezondheid