Spiritualiteit

Een beeld op het leven

Tim Fleijsman
Volg mij op LinkedIn

Waar kom je iedere dag je bed voor uit? Wat drijft je voorbij de overtuigingen die je hebt? Waar geloof je in voorbij de grenzen die komen bij het menselijke leven? In dit artikel een kijkje in mijn visie op het leven.

Het grote perspectief

Het leven. Hoe vat je in een enkel artikel samen wat het leven is. Zo ontzettend veel filosofieën en religies hebben geprobeerd te verwoorden wat het leven is. Hoe het is ontstaan en wat er na het leven komt.

Vaak verschillende verhalen die dezelfde onderliggende structuren en boodschappen beschrijven. Er is geen goed of fout, slechts andere tradities met de daarbij horende gewoontes die soms duizenden jaren terug gaan.

Het doel om kaders te scheppen waartoe we ons kunnen verhouden. Waarin we ons gedrag kunnen toetsen om te onderzoeken of datgene wat we doen het juiste. Een gezamelijk moreel kompas waaruit onze maatschappijen uit zijn ontstaan.

Woorden die troost geven in de hardheid en pijn van het leven en de hoop op een betere toekomst. Om betekenis te kunnen geven aan ons lijden. Om woorden te geven aan dat wat voorbijgaat aan woorden.

Mijn fundament

In mijn zoektocht ben ik in contact gekomen met een aantal van de 4000+ religies in de wereld. Maar ook met filosofieën, levensovertuigingen en andere bronnen die mij doen nadenken over het leven. En hoe ik mij daartoe kan verhouden.

Een leergierige houding die onvoldoende acceptatie kan vinden in een enkel narratief van welke stroming dan ook, maakt dat ik mij bevind ergens op de lijn tussen agnostisch en polyreligieus. Ik maak gebruik van diverse aspecten die van toegevoegde waarde zijn om mijn leven te kunnen leven. Blijvend ben ik zoekend naar perspectieven die mijn leven kunnen verrijken.

Een van de belangrijkste fundamenten van hoe ik naar het leven kijk komt uit de Tao Te Ching van Lao-tzu. Er valt veel over de Tao Te Ching, maar ook helemaal niets. En in een notendop is dat waar het om gaat. Het gaat voorbij aan de oorzaak en gevolg van het leven en zet dingen in een ander perspectief. Hier een voorbeeld: 

Hij die niets doet, laat ook niets ongedaan.

Voor mij is de interpretatie dat het leven hier op aarde in het grotere perspectief insignificant is. Het universum wat wij kennen bestaat al voor meer dan miljarden jaren. Het leven dat ik hier leef voor zo'n 80 jaar (als het mij gegund is) heeft daar geen impact op. Iets wat beangstigend en bevrijdend tegelijk is.

In de acceptatie van de dood en de tijdelijkheid van het leven vind ik ruimte om vanuit aanwezigheid en bewustzijn zo intens mogelijk te leven. Iedereen gaat dood, maar niet iederen die leeft. En ik weet dat ik wil leven.

Kaders

Maar kaderloos leven is voor mij onmogelijk. Zonder richting weet ik niet waar naartoe te gaan en verdrink ik in de mogelijkheden. Dan bevries ik en doe datgene wat wellicht mijn grootste angst is, alleen maar bestaan zonder het gevoel te hebben dat ik leef.

Daarom vind ik kaders vanuit de filosofie van Tantra. Een filosofie die niet alleen weggelegd is voor geleerden, maar voor iedereen toegankelijk is. In India dus zelfs ook voor de mensen in de laagste kastengroepen. Voor mij gaat de filosofie in de basis om JA zeggen tegen alles, ook een tegen een volmondige NEE. Alles aangaan wat je tegen komt en met liefde benaderen.

Verantwoordelijkheid

Zo ontstaat er ruimte voor groei en vind ik betenis in het leven. Om verantwoordelijkheid te dragen over mijn eigen leven en vanuit daaruit de lessen en de vruchten van dat proces te kunnen delen met anderen.

Ik heb geleerd dat van groeien en leren ik op een plek in mijzelf komt die voorbij gaat aan mijn comfort zone. Daardoor gaat mijn hart letterlijk sneller kloppen. In die momenten dat ik groei VOEL ik diep van binnen dat ik leef.

Toch kan het soms zwaar voelen om continue die verantwoordelijkheid te dragen. Daarom is het voor mij belangrijk om ook dingen te doen die ik leuk vind. Dingen waar mijn hart net zo snel van gaat kloppen, maar dan zonder de zwaarte. Om te spelen, te dansen, te genieten. Alleen of met anderen.

Simpel gezegd is voor mij dus het leven spelen en leren. Ruimte maken om te groeien, verantwoordelijkheid te nemen in balans met leuke dingen doen en genieten van de menselijke ervaring op reis hier op Aarde.

Purpose

Ondanks dat mijn leven van de Tao Te Ching als insignificant wordt gezien en ik daar vrede mee heb, voel ik dat ik er diep van binnen in mij een purpose aanwezig is die een positieve impact wilt maken op de wereld.

Mijn purpose is dat ik de wereld mooie wil achterlaten dan dat ik deze heb gekregen.

Mijn website is daar ook onderdeel van. Vanuit het principe purpose before profit deel ik mijn kennis en informatie om jou te helpen groeien. Zo vergroten we samen de impact die we hebben op de mensen in ons privéleven, maar ook met de mensen met wie we werken.

Want uiteindelijk gaat spiritualiteit niet alleen over nadenken en filosoferen, maar ook over het uitleven van waar je in gelooft.

Iedere dag gaat de zon weer op en krijgen we de kans om er wat moois van te maken. Om een betere versie van onszelf te worden in vergelijking met wie we gisteren waren. En wat we doen voordat de zon weer ondergaat, dat is wat telt.

Auteur

Tim Fleijsman

Zorgen voor anderen is iets wat van jongs af aan al in mij zit. Als hooggevoelig kind voelde ik altijd al haarfijn aan hoe andere mensen zich voelden en ging dan meteen onderzoeken wat ik kon doen om mensen zich beter te laten voelen.

Bekijk dit ook

Meer artikelen over
Spiritualiteit